Owoce i warzywa w szkole - Zespół Szkolno-Przedszkolny

Idź do spisu treści

Menu główne:

Owoce i warzywa w szkole

Projekty unijne i krajowe


Program "Owoce i warzywa w szkole" skierowany jest do uczniów klas I-III szkół podstawowych (oraz zerówki organizowanej w szkole). Głównym celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym realizowane w szkołach podstawowych.

Dzieciom uczestniczącym w programie udostępnia się:

  • świeże owoce (jabłka, gruszki, truskawki),

  • świeże warzywa (marchew, papryka słodka, rzodkiewki),

  • soki owocowe, warzywne oraz owocowo – warzywne.


W ramach programu „Owoce w szkole” dzieciom udostępniane są owoce i warzywa przygotowane do bezpośredniego spożycia, wystarczająco rozwinięte, dojrzałe, zdrowe. Owoce, warzywa oraz soki nie mogą zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących. Za jakość owoców i warzyw dostarczanych do szkół podstawowych odpowiedzialny jest zatwierdzony dostawca.


Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego. Owoce i warzywa w naszej szkole rozprowadza wśród uczniów pani intendentka.

Szczegółowe warunki uczestnictwa w programie dostępne są na stronie internetowej
www.arr.gov.pl/wsparcie-konsumpcji/owoce-w-szkole. Strona internetowa programu to: owocewszkole.org.











 
 
 
 
 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego